Maakonda jagub nelja omavalitsuse tarvis (Järva Teataja)

Tiit Reinberg

Kui regionaalminister Siim Kiisleri veetava omavalitsusreformi kava peaks nelja aasta pärast tegelikkuseks saama, jääb Järvamaale praeguse 12 omavalitsuse asemel vaid neli omavalitsust.
Regionaalminister Siim Kiisler tutvustas eile maakondade arusaama sellest, millised on iga piirkonna olulisemad tõmbekeskused, mille ümber omavalitsusreformi käigus koonduda.Selle plaani kohaselt jääb nelja aasta pärast Eestisse kuni 60 omavalitsust. Järvamaa tõmbekeskustena on kirjas Paide ja Türi linn ning Koeru ja Aravete alevik.

Täpsustusena on ministeerium märkinud, et Järva-Jaani vald on teinud naaberomavalitsustele ühinemisettepaneku ja kui naabrid ettepaneku vastu võtavad, võib ka Järva-Jaani lisanduda nimekirja.

Tõmbekeskustel põhineva reformi käik näeb ette, et maakondade omavalitsusliidud esitavad oma ettekujutuse piirkonna tõmbekeskustest maavanematele, kes annavad ettepanekule hinnangu ja vajadusel seda ka täiendavad.

Järva maavanem Tiina Oraste ütles, et Järvamaa omavalitsuste liit talle ettepanekut ei esitanud, mistõttu käis neli tõmbekeskust väljamaavalitsus. «Kui omavalitsuste liit oleks oma ettepaneku teinud, siis oleksin seda kindlasti aktsepteerinud,» sõnas ta.

Oraste lisas, et temal kui maavanemal oli kohustus ministeeriumile ettepanek teha. «Kui Järvamaalt poleks ühtegi ettepanekut tulnud, oleks see võinud tähendada ka maakonna kadumist,» lisas ta.

Kui minister Siim Kiisler avaldas eile lootust, et nelja aasta pärast on Eestis umbes 60 omavalitsust, neist neli Järvamaal, siis Orasteomavalitsuste hulga nii kiires vähenemises kindel pole. «Muutusi on kindlasti vaja ja ma ei usu, et nelja aasta pärast on meil veel 12omavalitsust,» sõnas ta.

Algatatud omavalitsusreform «Tõmbekeskuste Eesti» näeb ette, et kõigepealt nimetavad omavalitsused ja maavalitsused piirkonna tõmbekeskused ning seejärel valivad omavalitsused, millisega neist ühineda. Riigikogu annab seadusega ette tähtaja, mis ajaks peab ühinemine aset leidma, ning 2017. aasta sügisel tulevad kohalike omavalitsuste volikogude valimised juba ühinenud omavalitsuste piirides.