President toetas liitumisotsust (Hiiu Leht)

Hiiumaa visiidil käinud Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves tunnustas Kärdla ja Kõrgessaare vallajuhte valdade ühinemise otsuse eest ja avaldas lootust, et see liitumine ei jää Hiiumaal viimaseks.
President märkis, et maakonnakeskused vajavad analoogseid toetusi nagu LEADER programm maapiirkondades. “Hetkel investeeritakse maapiirkondadesse rohkem, kui seda suudavad teha keskused,” ütles Ilves. “Kärdla linn kui maakonna- ja tõmbekeskus peab oma arengus olema teistele eeskujuks ja mootoriks. Mõistan, et see tähendab suuremaid investeeringuid ja taristut, mille mõju ületab linnapiire.”Kõrgessaare vallajuht Jaanus Valk rääkis, et kogu Hiiumaa ühinemisprotsess on olnud pikk, 13 aastat, kuid kaks, kes on omavalitsuste ühinemist kogu aeg soovinud, on olnud Kõrgessaare ja Kärdla.

Ta ütles, et ühinemine ei läinud lihtsalt, oli vaja muuta seadusi, et saaks ühineda n-ö üle teise valla territooriumi ja Kõrgessaare vallavolikogu ühinemisotsus oleks peaaegu vaidlustatud kohtus. Ühinemishääletusel osalejatenappust põhjendas Valk suvise huvipuudusega.

Maavanem märkis, et viimane vastupanupingutus tehti siis, kui siseministeerium vaidlustas Hiiu valla nime. Rahuoja rääkis, et põhjendas siseministeeriumi kantslenga sel teemal rääkides, et kui rahvahääletusele on juba kord pandud just selline nimi, siis seda muuta ei saa.

Nüüdseks on kõik need takistused ületatud ja ühinemine võib teoks saada.

“Arvan, et kui asi läheb edukalt, hakkavad teised kaasa tulema,” ütles president.