Kallaste soovib ühineda Alatskivi ja Peipsiäärega (Maaleht)

Rein Raudvere

Vahetult enne kohalikke valimisi tegi Peipsi-­äärne linn naabritele üllatava ettepaneku.

Nimelt otsustas Kallaste linnavolikogu, et nüüd on õige aeg Alatskivi ja Peipsiääre vallad ühinema kutsuda. Üheksast saadikust oli poolt viis, vastu neli.

Kui naabervallad vedu võtavad, võiks järgmistel kohalike omavalitsuste valimistel valida praeguse kolme asemel juba üht ja ühist volikogu. Vald kannaks Alatskivi nime, Kallaste jääks aga vallasiseseks linnaks. Elanikke oleks natuke üle 3000.

“Omavalitsuste ühinemine on vältimatu, Eesti kõige väiksema linnana ei suudaks me niikuinii omaette edasi elada, koos oleksime võimekamad kõigi eluolu paremini korraldama,” põhjendas Kallaste volikogu esimees Fjodor Plešankov.

Tema sõnul tegid nad juba veebruaris samalaadse ettepaneku Peipsiääre ja Piirissaare valdadele, kuid see lükati toona mõlema poolt tagasi.

“Me ei olnud jah nõus, meil on oma kool ja lasteaed, elu on rahulik, Kallastel aga käib pidev linnapeade umbusaldamine ja me ei tahtnud endale sellist rahutut elu,” selgitas Peipsiääre volikogu esimees Maria Dudkina.

Samas on teadmata, mida otsustab uus volikogu äsjase uue ettepaneku üle. “Eks kindlasti tuleb palju nõu pidada, eelarvet ja Kallaste võlgu uurida,” lisas Dudkina.

Alatskivi vallavolikogu esimehe Jaako Lindmäe sõnul võetakse Kallaste ettepanek pärast valimisi kindlasti arutlusele. Seda muidugi juhul, kui Kallaste uus volikogu jääb praeguse seisukoha juurde.

“Põhimõtteliselt võiks Kallaste ettepanekul jumet olla, sest Alatskivi vald ümbritseb ju Kallastet niigi, kuid seda ei tohi ka ülepeakaela teha.”

Samas on Alatskivil mõeldud veelgi suuremalt. “Meiega võiks liituda ka Pala vald Jõgevamaalt ning meie nägemusel peaks Alatskivist saama tõeline piirkonna tõmbekeskus,” märkis Lindmäe.