Paide tulevane linnapea tahab naabervaldadega liituda (Järva Teataja)

Tiit Reinberg

Kes on järgmine Paide linnapea, selgub pärast valimisi, kuid juba praegu võib olla kindel, et ta tahab liituda naabervaldadega ja on nõus andma kultuurikeskuse Eesti Kontserdile rendile. Ümarlauas linnapeakandidaadid kõigis küsimustes ühel meelel siiski polnud.

Kui usutavaks peate, et nelja aasta pärast tulevad Järvamaal valimised ikka 12 omavalitsuses. Või on siis neid vähem ja Paide linngi on naabritega liitunud?

Sarapuu: Kindlasti mitte pole omavalitsusi nii palju kui praegu.

Kõigepealt tuleb seadust muuta, et säilitame linna statuudi. Võiksime liituda valdadega, kes meid ümbritsevad, need on Paide, Väätsa, Roosna-Alliku ja Kareda vald.

Aasma: Nelja aasta pärast on Järvamaal kolm või neli tugevat omavalitsust. Mulle sümpatiseerib Suur-Järvamaa idee, sest meie identiteet maakonnas on väga tugev. Võtame või Järva Teataja ja Kuma raadio, te kajastate uudiseid ikka täpselt maakonna piirini.

Ma usun, et Paide liitub lähinaabritega. Varem oli üks liitumise takistus meie suur võlakoorem, kuid see saab järgneva nelja aastaga suuresti kaelast ära.

Ivask: Nelja aasta pärast on Paide linn alles. Ja nüüd on kaks võimalust. Esiteks teha teiste omavalitsustega rohkem koostööd. Elu on näidanud, et see pole alati kerge. Teine võimalus on , et ikkagi liitume, kuid Paide linn jääb alles.

Paidega võiksid liituda eelkõige need vallad, kelle inimesed siin teenuseid tarbivad. Näiteks Paide ja Väätsa vald. Türi saab vahest ise hakkama.

Nüüd on küsimus, mida teevad Albu ja Ambla vald, nemad hakkavad võib-olla rohkem Tapa poole hoidma. See oht on olemas.

Suur-Järvamaa ideesse mina väga ei usu, sest Türi on raske paati saada.

Kuidas tegelikult liitumistega läheb, sõltub palju isikutest, kes pärast valimisi võimule tulevad.

Lehemets: Reformierakond on välja öelnud, et niikaua kuni Ansip on peaminister, sundliitmist ei tule.

Vabatahtlikkuse alusel näen praegu sellist järjekorda, et kõigepealt liitume Paide vallaga. Järgmine liituja võiks olla Roosna-Alliku vald, sealt edasi Kareda. Usun, et see võib nelja aastaga teoks saada.

Kui see rong käima lükata, küll ta siis juba edasi läheb ja näiteks kaheksa aasta pärast võiks maakonnas olla kolm omavalitsust.