Allar Aron juhib ühinenud Lüganuse valda (Virumaa Teataja)

Andres Pulver

Neljapäeva õhtul valis Lüganuse vallavolikogu vallavanemaks endise Kunda linnapea ja Rakvere abilinnapea Allar Aroni.
Pärast valimisi Lüganuse ja Maidla valla ning Püssi linna ühinemise teel tekkinud Lüganuse vald kuulutas vallavanema leidmiseks välja konkursi.

Kokku oli kandidaate 11, neist volikogu ette pääses konkursikomisjoni otsusel viis.

Koguni kolm viiest lõppvooru pääsenust olid Lääne-Virumaa taustaga – lisaks Aronile kandideerisid ka endine maavanem Urmas Tamm ning endine Rakvere lastekaitsespetsialist ja hilisem Noarootsi vallavanem Annika Kapp.

Ülejäänud kaks kandidaati olid Mäetaguse vallavanem ­Aivar Surva ja 11 aastat Ida-­Virumaa kutsehariduskeskust juhatanud Arthur Seppern.

Lõpliku valiku langetas volikogu nelja kandidaadi seast, sest Urmas Tamm taandas ennast.

Aron valiti vallavanemaks juba esimeses valimisvoorus, kus ta kogus kümme häält.

“Mind köitis just võimalus hakata uut valda käivitama,” ütles Allar Aron.

“Nüüd on mul võimalus teha seda tööd, mis neli aastat tagasi ära jäi,” kõneles vastne vallavanem, viidates tõigale, et nelja aasta eest olid tehtud kõik ettevalmistused Kunda linna ja Viru-Nigula valla ühinemiseks.

Viimasel hetkel jäi ühinemine siiski ära.

Volikogu ees ennast ja oma seisukohti tutvustades rääkis Aron, et tunneb seniste väikeste omavalitsuste järel vajadust asuda suurema omavalitsuse etteotsa.

“On ju Rakvere ja Kunda mõlemad kümne ruutkilomeetri suurused, uue Lüganuse valla pindala on aga umbes 450 ruutkilomeetrit,” selgitas ta.

Vastse vallavanema sõnul tuleb tal nüüd väga kiiresti toimetama hakata, sest valdade ühinemise tõttu on vaja päris palju dokumente korda seada.