Tartu- ja Põlvamaal arutab hulk valdu ühinemist

Kuus Kagu-Tartumaa ja kaks Põlvamaa valda kaaluvad, kas tasuks leivad ühte kappi panna. Üheskoos  leitakse, et parem on olla haldusreformis aktiivne pool kui hiljem leppida teiste  tehtud otsustega, kirjutab Tartu Postimees.

Esimesele kokkusaamisele kuu aega tagasi Võnnus kogunesid Mäksa, Luunja, Meeksi, Võnnu ja Ahja valla esindajad. Kutsututest jäid tol korral tulemata Piirissaare ja Haaslava.

Otsustati, et nõupidamistele tuleb kaasata ka Vastse-Kuuste vald. Uus kokkusaamine on kavas 4. novembril.

Põlvamaa Ahja vallavanem Peeter Sibul märkis, et volikogu on juba mõnda aega arutanud, kas liituda naabermaakonnas asuva Võnnu vallaga.

Nii otsustati hiljuti korraldada kodanike seas rahvaküsitlus. Osales umbes 10 protsenti hääleõiguslikest kodanikest ehk kokku üle 80 inimese. Neist 66 protsenti oli liitumise poolt, kinnitas vallavanem. Küsiti ka nõusolekut liituda Mooste ja Põlva vallaga aga nende variantide pooldajaid oli vähem.

Et aga Ahja ja Võnnu vald ei anna Sibula sõnutsi ka kahe peale kokku 5000 elanikku, nagu riik keskmise valla suuruseks soovitab, siis tuleb vaadata liitumisvõimalusi laiemalt. Ahja vallas on nimelt veidi üle tuhande elaniku, Võnnu vallas umbes sama palju.

Kuna seadus näeb ette piirnevate valdade liitumist, siis kutsuti laua ümber teisigi naabreid. «Oli kaks tundi tõsist arutelu. Keegi uksi ei paugutanud,» kirjeldas Sibul kohtumist.