Haapsalus algavad omavalitsusreformi avalikud arutelud

Täna kell 16 algab Haapsalu kultuurikeskuses regionaalministri algatatud omavalitsusreformi esimene avalik arutelu „Tugevate omavalitsuste Eesti – milline tee valida?“. Arutelul osalevad regionaalministri kutsel piirkonna ja ümbritsevate maakondade omavalitsusjuhid ja volikogude liikmed. Osalema on oodatud ka kohalikud inimesed.

Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul ollakse täna olukorras, kus probleeme Eesti omavalitsuskorralduses tunnistavad kõik osapooled ja eksperdid, kuid lahendusi nähakse erinevalt. „Nii nende arutelude kui ka erinevatele osapooltele saadetud kirjaliku pöördumise eesmärk on leida see ühisosa, milles meil on võimalik kokku leppida,“ selgitas Kiisler.

Aruteludeks on välja käidud kuus alternatiivset mudelit ning kokku tuleb leppida ka reformi läbiviimise ajakavas. „Kui tahe on olemas, on võimalik reform läbi viia aasta pärast toimuvate kohalike valimiste ajaks,“ ütles Kiisler ning lisas, et teine alternatiiv on kinnitada selleks ajaks reformi läbiviimise seadus, milles lepitakse kokku reformi läbiviimine 2017. aastal toimuvateks valimisteks.

Oktoobris ja novembris toimub viis avalikku arutelu üle Eesti:

–              24. oktoober kell 16-19 Läänemaal Haapsalu kultuurikeskuses (Posti 3);
–              26. oktoober kell 14-17 Lääne-Virumaal Rakvere kolledž (Pikk 40);
–              29. oktoober kell 17-20 Järvamaal Paide kultuurikeskuses (Pärnu 18);
–              1. november kell 16-19 Põlvamaal Põlva kultuurikeskuses (Kesk 15);
–              15. november kell 16-18.30 Viljandimaal Sakala keskuses (Tallinna tänav 5).

Eestis on täna 226 kohalikku omavalitsust – 33 linna ja 193 valda. Pooltes omavalitsustes elab vähem kui 1800 inimest, 41 vallas ja linnas on elanikke juba alla tuhande. Kõige väiksemas vallas on elanikke 97.

Regionaalminister pöördus 10. oktoobril omavalitsusreformi algatamiseks erakondade, põhiseaduslike institutsioonide, sotsiaalpartnerite ja erinevate huvigruppide poole. Saadetud materjalidega saab tutvuda siinsamas ajaveebis: http://haldusreform.wordpress.com/kovreform2013/.