Tamkivi: kui sundliitmine välistada, võib uus haldusreformi kava läbi minna (ERR)

Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Jaanus Tamkivi peab IRL-i uut tõmbekeskustele suunatud haldusreformi ideed mõistlikuks, kui sealt sundliitmine välja jääb.

Tamkivi ütles ERR-i uudisteportaalile, et tegemist ei ole uue ideega, ent kõige mõistlikumaga. “Kui tõesti midagi ümber korraldada, tuleks seda tõmbekeskuste teemat kindlasti jälgida. Kui liikumissuunad on ebaloogilised seoses kohaliku haldusreformiga, siis sellel ilmselt head tulemust olla ei saa,” lausus Tamkivi.

Regionaalminister Siim Kiisler (IRL) on öelnud, et uue kava puhul on tegemist kompromissiga IRL-i ja Reformierakonna nägemuste vahel, kus riik annab tõuke ja omavalitsused teevad oma valikud ise.

“Üks asi on teooria, mida rääkida, teine asi on see, mis hakkab praktikas toimuma,” ütles selle peale Tamkivi.

“Kõik liitumisotsused peaksid sündima läbirääkimiste käigus kohalikes volikogudes. Kui kohalik volikogu otsustab, et nad ei taha liituda ega ühineda ja keegi läheb seda koha peale vägisi tegema, siis mina seda praktikas ette ei kujuta,” sõnas reformierakondlane.

“Ma saan aru, et IRL-il see mõte (sundliitmise mõte – toim.) ikka on. /…/ Tänases koalitsioonis seda sundliitmise juttu kindlasti ei ole mõtet väga pikalt rääkida, see kindlasti ei kanna,” märkis Tamkivi.

Kui aga reformikava mõistlikult läbi töötada, kohalikul tasandil läbirääkimisi pidada, kaasates ka riigi esindajad ja kui kohalik volikogu lõpliku otsuse langetab, võib Tamkivi sõnul reform läbi minna.

Reformi ajakava kohta ütles Tamkivi, et tähtaegu on ennegi antud ja kõik sõltub poliitilistest kokkulepetest. Seni ei ole valitsus uut haldusreformi kava arutanud.