Koeru vald plaanib teha Karedale liitumisettepaneku (Järva Teataja)

Koeru valla poliitikud kavatsevad teha lähiajal Kareda vallale liitumisettepaneku, mille alusel võiks ühisvald tekkida juba järgmisel aastal.
Neljapäeva õhtul kohtusid Koeru valla juhid maavanem Tiina Oraste ja põllumajandusminister Helir-Valdor Seedriga, üks aruteluteema oli Koeru ja Kareda valla liitumine

Tiina Oraste ütles, et Koeru valla juhid avalikustasid plaani teha lähiajal Karedale liitumisettepanek.

Et kohalike omavalitsuste valimised tulevad juba poole aasta pärast, jääks ühinemine praeguste plaanide järgi valimistevahelisele ajale.

Kuigi seni on Järvamaal omavalitsused liitunud valimiste ajal, pole Oraste selgitusel mingit takistust teha seda teisel ajal. «Minule on see igati positiivne uudis,» lisas ta.

Oraste loodab, et kui ühinemisplaanid avalikustada enne sügisesi valimisi, on valijatel võimalik sellele oma hinnangut anda.

Kaks nädalat Koeru vallavanemana töötanud ja enne seda Kareda valda juhtinud Triin Pobbol ütles, et ametlikku otsust ühinemise kohta Koerus pole, sest seda saab teha üksnes volikogu. «Ka mingit ajagraafikut pole, kuid soov see ära teha on siin olemas,» lisas ta.

Pobboli selgitusel saab Kareda vald rahaliselt igapäevatoimetustega hakkama, kuid pole raha, mida investeerida. «Kui vald ei suuda investeeringute puhul omaosalust katta, jäävad investeeringud tegemata ja raha valda ei tule,» selgitas ta.

Pobboli hinnangul on Kareda tugevus mõistlik laenukoormus.

Kareda vallavolikogu esimees Siiri Tammiste ütles, et Koeru ettepaneku kohta puudub tal igasugune info. «Liituda meil tuleb, sest väikevallad ei tule endaga enam toime,» lausus ta. «Aga lisaks Koerule on meil veel võimalusi, nagu näiteks Paide ja Järva-Jaani vald.»

Tammiste tunnistas, et kui vald jätkab senisel kujul, siis ühel hetkel ei suuda nad enam inimestele kõiki seniseid teenuseid pakkuda.

13.04.2013