Kõue vald liidetakse oktoobris Kosega (PM online)

Esmaspäeval andsid Kose ja Kõue valla esindajad Harju maavanemale, Ülle Rajasalule, üle haldusterritoriaalse korralduse muutmise dokumentatsiooni, mille alusel ühinevad Kose ja Kõue vald liitumise teel üheks omavalitsuseks.

Uue ühisvalla nimeks on Kose vald. Ühine Kose vald loetakse moodustatuks 2013. aasta kohalike omavalitsuste volikogude valimistulemuste väljakuulutamise päeval.

Harju maavanem Ülle Rajasalu lausus, et valdade ühinemisega paraneb kindlasti sealsete inimeste jaoks teenuse kvaliteet ning suureneb vallavolikogu ja töötajate kompetents.

«Ühinenud vald on loomulikult arenguvõimelisem ja üheskoos on Kose ning Kõue vallal kergem algatada uusi ja mahukamaid investeeringuid,» märkis Rajasalu.

«Ma väga loodan, et see ühinemine on heaks eeskujuks ka teistele Harjumaa omavalitsustele, nagu näiteks Aegviidu ja Anija, Kuusalu ja Loksa, Keila linn ja vald ning Saue linn ja vald.»

Rajasalu lisas, et kui juba Harjumaa suured vallad on aru saanud ühinemise vajalikkusest, siis on see ju ka eeskujuks teistele üle Eesti paiknevatele omavalitsustele.

Kose vallavanema Vello Jõgisoo sõnul on uues vallas üheks olulisemaks küsimuseks külaliikumise aktiviseerimine. «Selle toetamiseks tuleb uuel vallal leida võimalused ja külaliikumistele on vaja anda rohkem võimalusi valla asjades kaasa rääkida,» lausus Jõgisoo. «Enam ei ole sinu ja minu, vaid me peame looma ühtse «meie» tunde ning leidma ühise hingamise.»

«Ühinenud vallad saavad suurema eelarve, mistõttu on võimalik ka vahendeid paremini jagada ning see toob omakorda kaasa parema investeerimisvõimekuse,» märkis Jõgisoo.

Kõue vallavanema Ott Valdma sõnul on selge, et ühinemine toob kaasa nii positiivseid kui negatiivseid tagajärgi, aga tegutsema peab selles suunas, et kõikvõimalikud negatiivsed pinged oleksid maandatud alternatiivsete lahendustega, mida suurenev ühinemisjärgne kompetents pakub.

«Kui see ühinemine annab positiivse vastukaja ka 3 aasta pärast just ühinejate väiksematele osapooltele, siis ühinejate hulk järgmiste kohalike valimistega on kindlasti suurem,» lausus Valdma. «Kose ja Kõue valla ühinemine on väike samm edasi haldusreformi mastaabis Eestis, aga üks suur samm edasi mõttes, mida see endas kannab.»

Kose ja Kõue valla territoorium on kokku 532,8 ruutkilomeetrit. Peale liitumist muutub uus Kose vald Harjumaal Kuusalu valla järel suuruselt teiseks omavalitsuseks. Uue valla territooriumil on kokku 58 küla ja 5 alevikku ning valla rahvaarv ulatub kokku pisut üle 7300 elaniku.

Ühisvalla keskuseks saab Kose alev.

01.04.2013