Eesti läbis regulaarse tervisekontrolli edukalt (Äripäev)

Eesti parim korvpallur Kristjan Kangur ja tema meeskonnakaaslased Siena klubist teevad iga hooaja alguses läbi põhjaliku tervisekontrolli.
Tiim saab olla edukas ainult siis, kui selle mängijad on terved. Regulaarne kontroll aitab vigastusi ennetada.
Sloveenia saadeti ravile. Piltlikult öeldes toimib samamoodi Euroopa Liit, kus tulevaste kriiside ennetamiseks on kokku kokku lepitud, et kõik riigid käivad regulaarselt tervisekontrollis, mida teeb Euroopa Komisjon (EK). Eesti läbis tänavuse tervisekontrolli taas edukalt ning on eurotiimi üks tugevama majandusliku tervisega riike.
Kui Eestil soovitati teha tulevikku suunatud muutusi viies valdkonnas, siis näiteks Sloveeniale kirjutati välja põhjalik ja kiire taastusravi, sest veel hiljuti ohustas Sloveeniat vajadus oma riigi ülalpidamiseks euroala riikidelt laenu võtta.
Nii tuleb Sloveenia pangandus jalule saada juba tänavuse aasta lõpuks.
Eestil soovitas EK vormi parandamiseks teha muutusi tööjõuturul ja hariduses, suurendada energiasäästlikkust ning
tagada omavalitsuste võime pakkuda elanikele ka tegelikult teenuseid, mida neilt seadusega nõutakse. Neid soovitusi tasub võtta sõbraliku nõuandena, sest EK pakub sisepoliitilisest võitlusest sõltumatut analüüsi, mis tugineb mujal Euroopas
hästi ära proovitud kogemusele. Näiteks toob EK analüüs tõsise probleemina välja struktuurse tööpuuduse ja omavalitsuste nõrkuse koosmõju, mille tõttu ei saa tööl käia näiteks inimesed, kes peavad hooldama raske puudega täiskasvanud sugulast. Kui omavalitsus suudaks pakkuda hooldusteenust, võimaldaks see tööle naasta headel töötajatel.Haldusreform. Ehkki siin-seal on nii väidetud, ei kirjuta EK Eestile ette, et tuleb läbi viia omavalitsusreform. Küll toob analüüs välja, et midagi peab ebaefektiivsete omavalitsustega tegema: kui neid liita ei taheta, tuleb neile anda lisaraha, vähendada neile pandud ülesannete arvu või motiveerida nendevahelist koostööd.
Võrdlus korvpallimeeskonna ja Euroopa Liidu vahel kehtib ka selles mõttes, et EK teeb küll tervisekontrolli, aga lõpuks sõltub tulemus ikka 27 riigi ühisest soovist ennast paremaks muuta.

HANNES RUMM Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht