Suvi täidab rannad ja sulgeb vallamajad (Virumaa Teataja)

Juulis on suur suvi käes ja siis võib mõne vallamaja ukselinki mitu nädalat järjest lõgistada, aga uks jääb suletuks, sest vallaametnikud on kollektiivpuhkusel ja vedelevad rannas, varbad vees. Osa omavalitsusi on jätnud ikka ühe või mitu valveametnikku tööle ning kolmas tüüp omavalitsusi on sellised, mis töötavad aasta läbi ühte moodi ja ametnike puhkused on aasta peale ära jaotatud. Viimane on mõistlik suuremates omavalitsustes, sealhulgas linnades.
Ega tegelikult vallakodanikelgi suvisel ajal nii tihti ja hädavajadust vallamaja uksi ja treppe kulutada ei ole. Hädapäraseid toiminguid saab teha ka mujal, nii näiteks on sünde ja surmasid võimalik registreerida ka maavalitsuses ning teistes omavalitsustes. “Sünde saab registreerida pikema perioodi, kuu aja jooksul. Surmade puhul oleme arvestanud, et vajadusel ning kui vähegi võimalik, tuleb vallasekretär korraks puhkuselt välja. Seni on seda ainult korra vaja olnud,” rääkis Laekvere vallavanem Aarne Laas. Toimetulekutoetuse puhul on korraldatud nii, et avalduse saab esitada kuu lõpus.

Ja kui tõesti on hädavajadus kellegagi vallavalitsusest suhelda, siis meie praeguste väikeste valdade puhul teab enamik vallaelanikke oma vallavanema ja/või mõne teise olulise ametniku mobiiltelefoni numbrit.

Juuli on üldjuhul ka selline kuu, mil sotsiaalosakonna klientidest suur osa hästi hakkama saab. Ilmad on soojad, kütte ja peavarjuga muret pole. Metsad on teenistust pakkuvaid marju ja seeni täis, mine ja korja ainult. Niisamuti on ettenägelikel inimestel tellitud hoovi peale talvepuud, mille saagimisel, lõhkumisel ja riita seadmisel sageli ka juhutööliste abi vajatakse, ning heinaniitmine, rohimine ja põllutööd veel lisaks.

Nautige siis suvist ilma ja kollektiivset puhkamist. Ükspäev tuleb haldusreform niikuinii. Valdu jääb vähemaks ja need muutuvad tunduvalt suuremaks ning töötavad sellised omavalitsused igal aastaajal samamoodi – nagu Tallinnas ja Tartus.