Linna tiitli kaotamise hirm pidurdaski ühinemisplaane (ERR)

Maarja Roon

Volikogus lähivaldadega ühinemist kaalunud Saue ja Viljandi linnajuhid tunnistasid, et ühinemisega kaasnev linna nimetuse kaotamise kartus aitaski läbirääkimistel soiku vajuda.
Eelmisel aastal tegi Saue vald ühinemisettepaneku Saue linnale, Harku vallale ja Keila vallale. Saue linn lükkas ettepaneku volikogus tagasi, eelkõige sellepärast, et puudusid täpsemad uuringud ja analüüsid ühinemise mõjude kohta. Siiski polnud see linnapea Henn Põlluaasa sõnul ainus läbirääkimiste katkijäämise põhjus.

“Eks siin ole ka omad psühholoogilised põhjused. Saue on nüüd 20 aastat linn olnud ja linnainimestele on see üsna tundlik teema, et me siis ühel päeval ei olegi enam linn,” ütles Põlluaas ERRi uudisteportaalile.

Nimelt saaks näiteks Saue linna ja valla ühinemise järel uue üksuse nimetuseks Saue vald.

Sarnase takistuse ees seisaks ka Viljandi linna ühinemine lähivaldadega. “Viljandi kui 730-aastase ajalooga vana Hansalinn võiks linnana ja justnimelt linna mahus ka edasi toimetada,” ütles Viljandi linnapea Loit Kivistik.

“Kui tänane ühinemine tähendaks seda, et me peaksime nime järgi vallaks saama, siis kindlasti poleks see linnaelanikele emotsionaalselt vastuvõetav,” jätkas ta.

Viljandi linna ja lähivaldade ühinemisel oleks linnapea sõnul ka teisi probleeme, näiteks koonduks uue omavalitsuse juhtimine sel juhul linna ning maapiirkond jääks kaotajaks.

Samas ei arva kumbki linnapea, et sellepärast tuleks linnadele ja valdadele ühisnimetaja leida, nagu Sulev Valner täna ERRi uudisteportaalis välja pakkus.

“Ma ei oska öelda, kas see lahendaks seda probleemi. Minu meelest oleks palju mõttekam jätta linnale ikkagi linna nimetus ja siis see ümberkaudne vald oleks lihtsalt tagamaa või linnavald,” pakkus Saue linnapea. Tema sõnul on sõna “linn” selleks liiga pikkade traditsioonidega.

Ka Viljandi linnapea kahtles, kas kunstlike nimetuste otsimine tagaks linnaelanikele rahulolu.

Täna pakkus siseministeeriumi omavalitsusreformi projektijuht Sulev Valner välja, et linnadele lähivaldadega liitumise atraktiivsemaks muutmiseks võiks linna ja valla eristamise asemele kaaluda uue ühendava sõna otsimist