Kes otsustab omavalitsuste ühinemise? (Meie Maa)

Taavi Kurisoo

Tänaseks on Saare maakonna omavalitsusjuhid leidnud, et mõte maakonna omavalitsuste ühinemisest üheks omavalitsuseks on arutamist väärt. Juunis toimunud arengukonverentsil avaldasid enamuse omavalitsuste esindajad valmisolekut küsida omavalitsuste ühinemise protsessi algatamise kohta rahva arvamust samaaegselt kohalike omavalitsuste volikogude valimistega selle aasta oktoobris.
Rahva arvamust maakonna omavalitsuste ühinemise kohta on plaanis küsida nii valimispäeval valimisjaoskondades kui ka e-hääletusena. Küsimuse sõnastus on suure tõenäosusega (volikogud peavad selle kinnitama) ,,Kas Teie pooldate Saare maakonna kohalike omavalitsuste ühinemist üheks omavalitsuseks?”Selle hääletusega ei otsustata, kas maakonna omavalitsused ühinevad üheks omavalitsuseks või ei.

Oma hääletamisega me ütleme uutele valitavatele volinikele kas me soovime, et nad hakkaksid omavalitsuste ühinemise teemaga tegelema või me seda ei soovi.

Küsitluse tulemus ei ole volikogudele siduv. Rahvahääletus planeeriti volikogude valimistega samale ajale, et teha valijatele hääletusel osalemine mugavamaks. See annab ka elanikele eelnevalt võimaluse tutvuda kandidaatide seisukohtadega omavalitsuste ühinemise asjus ja arvestada nende seisukohtadega oma valikut tehes. Otsuse ühinemisläbirääkimiste algatamiseks ja ühinemisotsuse teeb iga omavalitsuse volikogu eraldi. Volikogu kelle me oktoobris valime.

Milline saab olema ühinenud omavalitsuse struktuur, mitu volikogu liiget, mitu valitsuse liiget jne – kõik selle otsustavad oktoobris valitavad volinikud. Arengunõukoja ja teiste poolt välja pakutud lahendused on lihtsalt ettepanekud kuidas võiks edasi minna ja millised valikud võiksid olla mõistlikud. Tegelikud lahendused lepivad ühinemisläbirääkimiste käigus kokku oktoobris valitavad volikogud.

Seega küsigem oma volikogu kandidaatide käest, et mis on nende seisukoht omavalitsuste ühinemise osas ja miks see seisukoht selline on. Teie valikutest sõltub meie maakonna tulevik.