Vanaviisi enam ei saa (Valgamaalane)

Haldusterritoriaalsest reformist on Eestis räägitud juba aastaid ning karta on, et paljudes tekitab teema juba tüdimustki. Siiski tuleb sellega tegelda, sest nagu tänases Valgamaalases maakonna omavalitsusjuhid tunnistavad, on omavalitsuste piiride muutmisega pigem hiljaks jäädud kui rutatud.
Selles, et reform venima on jäänud, võib näha erinevaid süüdlasi. Ent nende otsimise asemel on praegu palju olulisem lõpuks ometi midagi ära teha. Tundub, et pea kõik Valgamaa omavalitsusjuhid ongi selleks valmis.

Asja pakilisust näitab seegi, et kuigi Valgamaa omavalitsuste liidu juht ja Tõlliste vallavanem Madis Gross avaldas Valgamaalasele arvamust, et valijate häälte kaotamise hirmus ühinemisest vast piisavalt rääkida ei taheta, sai reporter omavalitsusjuhtidelt päris konkreetseid vastuseid selles osas, millised on Valgamaa valdade võimalikud liitumissuunad.

Enamik vallajuhte pakkus seejuures välja mitu võimalust, kus nende juhitava valla tõmbekeskus asuda võiks. See on ka mõistetav, sest isegi siis, kui silme ees on siht, kellega ühte heita, ei pruugi kõige ahvatlevam variant teoks saada.

Näiteks on Taheval üks võimalus liituda teiste Vana-Võrumaa omavalitsustega, kellega on olemas tihe ajalooline side. Paraku on vahepealne aeg teinud oma korrektiivid ja seetõttu on vallale kõige reaalsem siiski ühinemine Valga piirkonnas.

Liitumisvalikuid kaaludes tulekski emotsioonid tagaplaanile jätta ja mõelda ning arutleda, millise omavalitsusega liitumine tagaks piirkonnale kõige tugevama ning jätkusuutlikuma arengu. Ei ole ju mõtet liita nõrku omavalitsusi, sest kaks miinust ei annahaldusreformi puhul plussi kokku.

Loodetavasti tasandab kavandatav reform ka praegused maakondade vahelised erisused, mis juba üpris suureks on kärisenud. Piisab, kui vaid võrrelda äsja 1. klassi astunud laste hulka maakondade lõikes. Kui Valgamaal oli neid 313, siis näiteks Pärnumaal ühe Eesti suurema maakonnana 843.

Kuigi igasugune muudatus on raske ja tihti valuski, on Eestil, sealhulgas Valgamaal, reformist kindlasti rohkem võita kui kaotada.