Risti valla viimane pidu (Lääne Elu)

“Kas see on lõpp?” küsis Risti vallavanem Rein Kruusmaa laupäeval saalitäie rahva käest ja vastas ise. “See ei ole lõpp. Selle tulekahju pärast ei lõpe meie püha üritus!”
Tuntud repliigid kultusfilmist “Viimne reliikvia” ajasid nii mõnegi Risti valla viimasele peole, lõikuspeole kooli saali kogunenust muigama.Kruusmaa tõdes, et kolme valla ühinemine tekitab paratamatult teadmatust, ka hirme tuleviku ees. aga vana viisi edasi ei saa. „Alla tuhande inimesega iseseisvat omavalitsust on väga keeruline, kui mitte võimatu elus pidada. Väikevallad üle Eesti virelevad, jõud peitub nende ühinemises.”

Kruusmaa lootis, et läheneväil valimistel tunneb valija ühepäevaliblikad ara ja käsutab oma häält arukalt. ,,Aga valima mitteminek annab hääle pigem nende kerglaste poliitikute poolt.”

Kruusmaa soovis peatselt sündivalt Lääne-Niguia vallalt, et kogukonnad seal kiiresti omavahel integreeruksid. ,,Et toimuks sihipärane eesmärkide seadmine, tõhus töökorraldus ja külad saaksid rohkem sõnaõigust”