Valjalas kandideerijad omavalitsusreformist (Saarte Hääl)

Milline on teie hinnangul Saare maakonna optimaalne haldusjaotus? Kas haldusreform tuleks läbi viia vabatahtlikkuse alusel või riigi antud käsu korras?

Alur Õunpuu, Isamaa ja Res Publica Liit:

Oluline on, et inimeste jaoks ei halveneks elukeskkond, teenuste kättesaadavus ega sotsiaalne turvatunne. Kui ühtne omavalitsus Saaremaal seda suudab, on hästi.

Ühest küljest on mõistetavad kõhklused ja kahtlused, kas üks omavalitsus Saaremaal on võimeline kõike tagama, hoidma ära ääremaade veelgi kehvemasse seisu jäämise ja ametnike elanikkonnast kaugenemise. Teisalt on sama oht ka väikeses omavalitsuses, kus areng toimub ainult keskuses. Ühiselt on paljusid probleeme võimalik lahendada tunduvalt efektiivsemalt, kuid rahva arvamus on selles küsimuses väga oluline.

Aare Martinson, valimisliit Maaelu Toetajad:

Saaremaa kui regiooni tasakaalustatud arengu seisukohast tuleb ühe suure monotsentrilise haldusüksuse kõrval kaaluda ka teisi võimalikke variante. Mistahes viisil ühinemised tuleb rahulikult läbi kaaluda, need ei tohi soosida maapiirkondadest lahkumist. Vastupidi. Tuleb välja töötada meetmed ja garantiid, mis innustaksid maale elama asuma. Selleks ei piisa pelgalt kohalikust initsiatiivist, vaja on reforme riiklikul tasandil. Üle tuleb vaadata riigi ja omavalitsuste kohustused ja rahastamine. Kohalikul initsiatiivil põhinev ühinemine viib erineva suurusega omavalitsuste tekkimisele (nt Saaremaa kui suurvald ja mitteühinev 500 inimesega väikevald). Riigi initsiatiiv võimaldaks ühtlustada omavalitsuste suurusi (Soome variant).