Gräzini 3 sammu Reformierakonna toetuse tõstmiseks: maksusüsteemi ülevaatamine, haldusreform ja vabaturu edendamine (Delfi)

Vahur Koorits

Reformierakonna fraktsiooni liige Igor Gräzin lausus, et Reformierakonnal läheb reitingutes halvasti, sest inimesed pole rahul majanduskriisist väljatuleku kiirusega. Kuna Reformierakond on valitsuse juhtiverakond, kannatab Eesti riigile kehval ajal ka Reformierakonna reiting.

Selleks, et Reformierakonnal läheks paremini, peab Gräzini sõnul ka Eestil paremini minema. Kuigi sellist kiiret kasvu nagu aastatel 1995-2007 ei tule enam kunagi, peavad inimesed siiski nägema, et elu läheb paremaks. Vaja oleks saavutada igal aastal 2-4 protsenti majanduskasvu, see eeldab aga radikaalseid muutusi. Gräzin pakkus välja kolm asja.

Esiteks tuleb kogu maksusüsteem kompleksselt üle vaadata. Mõelda tuleks ka selliste asjade peale nagu näiteks tulumaksu täielik kaotamine. Kuna omavalitsused saavad just tulumaksust olulise osa oma sissetulekust, oleks sel juhul vaja ka omavalitsuste rahastamine ümber korraldada.

Teiseks oleks vaja ära teha haldusreform, vajadusel ka omavalitsusi vägisi liites. Raha tuleb suunata nendele omavalitsustele, mis on kõige vaesemad, sellal kui praegu saavad enim need, kes on kõige jõukamad. Gräzin nentis, et praegune peaminister Andrus Ansip pole sundliitmisega nõus, mistõttu haldusreformiga ei saa edasi minna enne tema ametist lahkumist pooleteise aasta pärast.

/…/