Külaseltsid: vallad saaksid lumelükkamise meile delegeerida (ERR)

Tartumaa kodanikuühenduste konverentsil leiti, et Eesti omavalitused saaks nii mõnegi oma ülesannetest delegeerida külaliikumistele ja kohalikele kogukondadele.
Nii näiteks võiks talvise lumetõrje ja teede korrashoiu panna külaseltsi õlule, kuid sel juhul peaks kohustuse edasiandmisega kaasnema ka rahaline tugi, vahendasid ERRi raadiouudised konverentsil räägitut.

Juula küla Jõgevamaa ja Tartumaa piiril Tabivere vallas on 75 püsielanikuga küla. Neil on oma külakeskus, kelle abiga niidetakse üheskoos muru ja tehakse lumetõrjet. Tulevikus loodetakse koos ka näiteks õunamahla pressida.

Külas on käibel ka oma raha. Üks jullar on suur-suur aitäh ehk kaks eurot, üks korralik kommikarp või suur kimp lilli.

Külavanem Eneli Kaasik ütles, et kogukonnana tegutsedes on suudetud jõuda seisu, kus omadega tullakse ise toime.

“Inimesed tulevad kokku ja tahavad koos midagi paremaks muuta. Mõni võtab seda, et külas on midagi puudu või halvasti kui takistust, meie võtame seda kui väljakutset. Me püüame alati otsida selle võimaluse, kuidas asi ära teha,” rääkis Kaasik.

Juula küla inimesed oleks valmis ära tegema ka osa omavalituse kohustustest.

“Näiteks me saaksime võtta niitmiseks neid kohti, mis on kohaliku omavalitsuse hallata. Omavalitsus saaks lahendada niitmise küsimuse, meie saaksime n-ö teenistust, jõudu oma tegemisteks ja vald oleks korras,” leidis Kaasik.

Elva linnapea Toomas Järveoja ütles, et üks õige omavalitus on alati huvitatud tugevate kogukondade olemasolus. Nii on Elva näiteks kodanikuühendustele delegeerinud sporditeenuste osutamise.

“Sporditöö on meil korraldatud MTÜde baasil. Me küll rahastame, kuid ei korralda neid. Hea näide oli täna ka Peedu kooli koostöö Tartu erakooli ja Peedu kooliseltsiga. Me oleme seda asja koos ajanud ja loodame, et saame hea tulemuse,”

Haldusreformi projektijuht Sulev Valner ütles,et asjade otsustamisel ja tegemisel peabki kehtima loogika, et mida lähemal tarbijate saab seda teha, seda parem.

“Tänane vallavanem ei pea mõtlema, et ta peab kõike üksinda tegema. Mina annaksin omavalitsusjuhtidele nõu – vaadake ringi, usaldage inimesi külades, külaseltse ja MTÜ-sid. Andke asjad, millega saaksid nemad kõige paremini hakkama rahulikult üle,” rääkis Valner.

“Ei ole vaja, et iga hinna eest üks otsustaja tahab kõiki niite enda käes hoida ja olla hirmus tähtis inimene. Ei pea nii olema,” lisas ta.

Maarja Roon