Peep Sooman: haldusreformiga jokutamine on teinud karuteene (Ärileht)

Suuremat tootlus otsivatel kinnisvarainvestoritel tasub arvesse võtta erinevate omavalitsuste elujõulisuse indeksit, kuna viimane annab selge indikatsiooni, millisel piirkonnal on suurem arengu- ning seeläbi hinnatõusupotentsiaal.

Pindi Kinnisvara juhatuse liige Peep Sooman ütles, et statistikaameti poolt koostatud elujõulisuse indeks annab hea ülevaate, millisel omavalitsusel on ka kinnisvaraturu kontekstis suuremat perspektiivi. „Loomulikult ei kajasta see indeks absoluutset tõde, ent vaene vald, mille elanikkond väheneb ja vananeb, on selgelt kehvemate väljavaadetega,” tõdes Sooman. „Kahjuks on haldusreformiga jokutamine teinud Eestile karuteene, mistõttu on omavalitsuste elujõulisuse tasemed seinast seina,” nentis ta. „Kinnisvarasse investeerimise seisukohalt tuleb nõrga elujõuga omavalitustest kaarega mööda käia, kuna teatud piirkondades on pidev hinnalangus juba täna sisse kodeeritud,” lisas ta.

 Statistikaameti poolt koostatud elujõulisuse indeks võtab arvesse kohalike omavalitsuste rahvaarvu muutuse, alla 65-aastaste osatähtsuse, registreeritud töötute osatähtsuse 16-aastaste kuni pensioniealiste hulgas, kohaliku omavalitsuse eelarvesse laekunud üksikisiku tulumaksu elaniku kohta, kohaliku omavalitsuse tulu elaniku kohta, kõrgharidusega elanike osatähtsuse, äriühingute arvu 1000 elaniku kohta ja nende tegevusalade arvu.