Raivo Vare omavalitsusreformi teemal täna Terevisioonis: põhimõtteliselt on valitud õige lähenemine

http://uudised.err.ee/v/eesti/ced8c8a8-2445-45da-a8a8-626690df0476

Tõmbekeskuste mudel omavalitsusreformi alusena on majanduslikult ratsionaalne ja põhimõtteliselt õige lähenemine, ütles ettevõtja ja endine kõrge riigiametnik Raivo Vare täna ETV Terevisioonis.

Ta tõi välja, et jutt ei käi sugugi ainult piiridest, vaid suur osa eelnõust on pühendatud protsessi kirjeldamisele, kuidas edasi liigutakse. Vare sõnul on eelnõus kirjeldatu näol tegu igati loogilise protsessiga, mille ainus häda on suur sõltuvus poliitilisest kalendrist, mis võib ajakava kergesti uppi ajada, aga kuskilt otsast tuleb alustada. Põhimõtteliselt on Vare arvates õigus neil, kes ütlevad, et tegu on vaid osaga suuremast vajalikust riigireformist. Tema arvates ongi mõistlik minna edasi samm-sammult ja ta hoiab pöialt, et see asi liiguks edasi

Raivo Vare tõi positiivsena välja, et esimest korda käsitletakse eelnõus tõsiselt omavalitsuste ametnike saatust, millest ei kiputa muidu palju rääkima. Ta tõi näite Gotlandi saarelt, kus omal ajal senise 14 omavalitsuse asemel ühe tegemine hakkas tõsiselt liikuma alles siis, kui leiti viieks aastaks uus rakendus kõigile senistele omavalitsusjuhtidele. Vare arvates võib praegu esitatud eelnõus sisalduv kahe aasta pikkune sinekuur vallajuhtidele jääda veel pisut lühikeseks, parem oleks viis aastat, siis laheneb tema sõnul kõik rahulikult ära.