Arto Aas: Omavalitsusreform – pikk samm tugevamate omavalitsusteni

Reformi ettevalmistav ekspertkogu on kirjeldanud tulevase omavalitsuse tuumikvõimekusi ja peamisi ülesanded, mida peab suutma täita iga linn ja vald. Need sisaldavad juriidilist pädevust, finantsjuhtimise võimekust, arendustööd, planeerimist, ehituse ja keskkonnavaldkonna pädevust. Täpselt samuti peab omavalitsus olema võimeline iseseisvalt korraldama haridus- ja noorsootööd, sotsiaalvaldkonda ja kommunaalmajandust. On selge, et nende ülesannete täitmine kaasaegsel ja kvaliteetsel moel eeldab kompetentseid spetsialiste ning piisavalt suurt kliendi- ja tulubaasi.

Omavalitsuste liitmine ja piiride muutmine ei ole reformi eesmärk. Küll aga võib see paljudel juhtudel saada möödapääsmatuks vahendiks omavalitsuste võimekuse tõstmisel. Meil on piisavalt praktilist kogemust ja eksperthinnanguid, mis lubab väita, et ühinenud omavalitsused on tugevamad kui nad oleksid eraldiseisvalt, kirjutab riigihalduse minister Arto Aas.

Pikemalt loe ministri seisukohti haldusreformi kohta siit:

http://epl.delfi.ee/news/arvamus/arto-aas-omavalitsusreform-pikk-samm-tugevamate-omavalitsusteni?id=72422845