Läänemaa kaalub ühinemist üheks omavalitsuseks

Kullamaa vald on teinud kõigile Läänemaa omavalitsustele ettepaneku alustada liitumisläbirääkimisi tervet maakonda hõlmava ühise omavalitsuse moodustamiseks, teatas Lääne maavanem Neeme Suur.

Neeme Suur kirjutas oma pöördumises Läänemaa volikogude liikmetele, et Lihula volikogu ja Vormsi volikogu on ettepaneku juba vastu võtnud.

«Teistel seisab ettepaneku arutelu ja otsuse langetamine veel ees. Loodan väga, et arutate küsimust tõsiselt,» ärgitas Suur.

Esmalt rõhutas ta, et haldusreformi kohta tuleb nagunii seisukoht võtta. «Iga maakond ja iga omavalitsus peab leidma enda jaoks kõige sobivama lahenduse ja aasta lõpuks selles kokku leppima.»

Läänemaal on maavanema sõnul kaks lahendust: jagunemine neljaks omavalitsuseks (kolm omavalitsust mandril ja Vormsi) või moodustada maakonnast üks omavalitsus. «Mõlemad variandid väärivad tõsist läbikaalumist,» kirjutas Suur, kelle sõnul tuleks suve hakuks ära otsustada, kumma variandiga edasi liikuda.

«Maakonna ühise omavalitsuse mõte on väärt, et selle üle läbi rääkida. Seda, et on, mille üle läbi rääkida, näitab ka OÜ Geomedia arvutuste baasil tehtud eelanalüüs,» kirjutas Suur. Maakonna ühineomavalitsus oleks kasulik nii Haapsalule kui ka valdadele ning teiste variantidega võrreldes majanduslikult kõige tugevam.

«Ühine omavalitsus annaks lootust, et olulised asjad maakonnas saavad tehtud,» põhjendas Suur, kelle hinnangul peaksid teenused ühendomavalitsuses olema vähemalt sama head kui omavalitsustes, kellega Läänemaa elukohana konkureerib. «Tegelikult aga ei konkureeri Taebla Haapsaluga ega Lihula Virtsuga, vaid me kõik konkureerime Tallinna ja selle lähiümbrusega.»

Suure sõnul on plusside kõrval suurühinemisel kindlasti miinused.

«Probleemid tuleb kindlaks teha ja neile ühiselt lahendus leida. Seda tööd tehaksegi läbirääkimiste laua taga. Ei ole aga mõistlik jätta ennast praegu valikuvõimaluseta. Nendel omavalitsustel, kelle otsusest teised sõltuvad, ei ole mõistlik teisi valikuvõimaluseta jätta,» lõpetas Lääne maavanem.

Artikkel on refereeritud Postimehes avaldatud artiklist.