Haldusreformist tuleb võtta maksimum

Kolmapäeva õhtul Rakvere teatrikohvikusse haldusreformi käsitleval debatil üles astunud omavalitsusjuhid leidsid, et haldusreformist on mõistlik võtta maksimum.

Kunda linnapea Kaido Veski sõnul hakkab väsitama see, et mõeldakse kogu aeg küsimustele kas ja milleks. “Võiks juba liikuda kuidas-küsimuste faasi,” sõnas ta.

Kadrina vallavanem Erich Petrovits leidis, et ühinemisläbirääkimiste protsessis on oluline leida sünergia ning panna see enda kasuks tööle.

Sõmeru vallavanem Peep Vassiljev aga arvas, et haldusreformi kõrval on väga oluline ka riigireform ning maakondade tulevik.

Rakvere linnapea Mihkel Juhkami ütles, et maakonnaülese omavalitsuse moodustamiseks ei ole Lääne-Virumaal viljakat pinnast. “Praegune mudel, kus asi toimub vabatahtlikkuse alusel, aga kindlates ajalistes raamides, on igati mõistlik,” lausus Juhkami.

Enam kui 4500 elanikuga Väike-Maarja valla vallavanem Indrek Kesküla arvas, et 450 inimese võrra suurem vald praegusest oluliselt võimekam ei oleks. “Kui meil aga õnnestub moodustada enam kui 11 000 elanikuga Pandivere vald, kasvab võimekus kindlasti,” sõnas ta.

Lääne-Viru maavanem Marko Torm lausus, et suuri asju on alati väga raske läbi suruda. “Praegu oleme faasis, kus meil on sunni abil võimalik suur asi ära teha. Oleme Lääne-Virumaal suhteliselt väike kogukond, kasutame seda aega maksimaalselt kasulikult ära,” kõneles maavanem.

Artikkel on refereeritud Virumaa Teatajast.