Riigihalduse minister: suur samm omavalitsuste võimekamaks muutmisel on astutud

Riigikogus vastu võetud haldusreformi seaduse järgselt ütles riigihalduse minister Arto Aas, et suur samm omavalitsuste võimekamaks muutmisel on astutud. Järgmisena võetakse ette haldusreformi valdkonnaseaduste ja omavalitsuste rahastamismudelite uuendamine.

„Täna on ajalooline päev. Ligi 20 aastat teravate vaidluste objektiks olnud haldusreform on lõpuks saanud ka Riigikogu heakskiidu. Kunagi varem pole Eesti omavalitsuste reformimisel nii kaugele jõutud,“ ütles riigihalduse minister Arto Aas.

„Pidasime kinni varem antud lubadusest, et jaanipäevaks on haldusreformi seadus vastu võetud. Nii jääb omavalitsustel aasta lõpuni veel piisavalt aega ühinemisläbirääkimisi pidada. See, et suur samm on omavalitsuste võimakamaks muutmisel astutud, ei tähenda, et protsess peatub. Vaja on veel otsustada omavalitsuste koostöö küsimused, funktsioonide jaotus ning rahastamiskorralduse muudatused. Oleme neid küsimusi juba ka erinevate partnerite, ekspertide ja ministeeriumitega arutanud ning praeguse plaani järgi võiks valitsus nende teemadega jätkata juba juuni lõpus,“ lisas minister.

Haldusreformi eesmärk on maapiirkondade konkurentsivõime kasv ja omavalitsuste võimekuse tõus, et pakkuda inimestele paremaid teenuseid.

Haldusreform_062016