Äripäev: Reformierakond dikteerib teemad

28.03.2013

Vilja Kiisler, arvamustoimetaja

Siin oleks pidanud olema Reformierakonna esindaja haldusreformiteemaline arvamuslugu. Seda ei tulnud, sest ükski reformierakondlane ei soovinud sel teemal kirjutada, nagu meilivahetuse ja mitme telefonikõne tulemusena resümeeris Reformierakonna avalike suhete juht Silver Pukk.

Esimese kirja palvega vahendada arvamuslugu Reformierakonna esindajalt haldusreformi teemal saatsin Silver Pukile 15. märtsil. Sellele ei tulnud vastust. Telefonikõne peale, kus meenutasin meilis kirja pandud küsimusi, teatas Pukk, et küsimused on valed. Küsimused olid:  1. Miks on Reformierakond haldusreformi vastu? 2. Miks ei ole regionaalministri välja käidud kava kommentaaridegi vääriliseks peetud?

Pukk tegi ettepaneku, et räägime parem maksudest. Kuigi jäin oma palvele kindlaks, pakkus Pukk maksuteemalist kirjutist. Teisipäeval pärisin Pukilt veel kord küsitud loo järele, vastus oli, et seda lugu ei tule.

Reformierakonna vaikimine haldusreformi küsimustes on silmatorkav ja sellel on omad põhjused. Sügisel on kohalike omavalitsuste valimised ning haldusreformi toetamine lühiajalises perspektiivis oravate niigi murettekitavaid toetusnumbreid suurendada ei aita. Mismoodi vaatavad reformierakondlased oma valijatele otsa kümne aasta pärast, see oravaparteilasi täna ei huvita. Peaminister Andrus Ansip on pikka aega olnud haldusreformi vastu ning see mõistagi ei julgusta tema parteikaaslasi sõna võtma teemal, mida erakonna juht on püüdnud pikema aja jooksul üldse välja suretada.

2009. aastal oli Ansip väga konkreetne: „Jutt sellest, et kohalikke omavalitsusi liites on võimalik tohutult kokku hoida, on bullshit, on jama,“ ütles ta Maalehe vahendusel. „Mitte kuskil maailmas ei ole õnnestunud kohalikke omavalitsusi liites kulusid kokku hoida.” Hiljem  on väljendused pisut pehmenenud, aga mõte on jäänud samaks.

„Mina olen alati nõus rääkima, aga ma valin ise teemad ka, millest räägin,“ on Äripäevale öelnud reformierakondlasest suurärimees Neinar Seli, kes ei vastanud ühelegi talle esitatud küsimusele. See võtab ilmekalt kokku Reformierakonna avalikkusega suhtlemise põhiprintsiibi.