Koeru tahab Karedaga ühte heita (Maaleht)

Järvamaa Koeru vallavolikogu tegi 30. mai istungil Kareda vallale ettepaneku ühinemisläbirääkimisteks. Otsuse poolt oli kohal olnud 14 volinikust 12, erapooletuks jäi kaks.
“Suuri vaidlusi ei olnud, küll aga küsimusi, et milleks ühinemine hea on ja mida meie vald sellest käsu saab,” selgitas volikogu esimees Himot Põder.

Esimehe arvates saaks suurem ja võimekam omavalitsus paremini seista kogu piirkonna rahva huvide eest. Ühe võtmeküsimusena tõi ta välja haridusministeeriumi soovi maagümnaasiumide arvu vähendada.

“Meie tahe on, et Põhja-Järvamaale jääks gümnaasium alles ja et lapsed ei peaks hakkama 40 küomeetri kaugusele Paidesse kooli käima,” kinnitas ta.

Ühinemist soosib ka riigilt saadav liitumistasu 50 eurot elaniku kohta, mis võimaldaks mõnegi praeguse kitsaskoha nii Koerus kui Käredal lahendada. “Karta on, et hiljem hakatakse sunniviisiliselt liitma ja siis enam raha ei anta,” hindas Põder.

Kareda vallavolikogu arutab naabervalla ettepanekut 18. juuni istungil.

Suure tõenäosusega vastame jaatavalt, eks läbirääkimiste käigus selgub, kas jõuame mõlemaid pooli rahuldavale tulemusele, aga pikemas vaates ühineda tuleb,” arutles Kareda vallavolikogu esimees Suri Tammiste.

Tammiste ei usu, et nad liitumistasu pärast ühinemist kindlasti ette ei võtaks.

Kareda vallavanem Kulno Klein peab võimalike läbirääkimiste võtmeküsimuseks kohaliku Peetri kooli teemat, kus 60-70 õpilase ringis. “Meie huvi on oma kooli säilitamine, kool peab jääma,” sõnas ta.

Kleini hinnangul ei ole küll praegu kõige soodsam hetk läbirääkimisi alustada, kuna sügiseste valimiste järel tulevad kokku uued volikogud ja need võivad olla hoopiski teist meelt.

“Minu arvates piisaks Järvamaale isegi ühest omavalitsusest, Järvamaa vallast, ja praegused muutuksid osavaidadeks,” hindas Klein.

Koeru vallavanem Triir Pobbol, kes on ühtaegu ka Ka reda vallavolikogu luge, usub et kähe omavalitsuse liitumi ne võiks teoks saada juba järg misel aastal.

Koeru vallas elab 2231, Kareda vallas 660 inimest.