Mõttekoda vaagis omavalitsusreformi (PM)

Reedel kogunenud kohalike omavalitsuste arengu mõttekojas andsid regionaalministri valitsemisala ametnikud ülevaateomavalitsusreformi senisest käigust ning lepiti kokku edasised sammud.
Regionaalminister Siim Kiisleri sõnul andsid nad mõttekojale ülevaate, kuidas on läinud senised kohtumised maakondades.

«Tänaseks oleme kohtunud kõikide maakondade omavalitsustega, samuti saanud esimese tagasiside ministeeriumidelt ning sellest lähtuvalt pakkusime mõttekojale välja edasised sammud,» rääkis Kiisler.

Kokkuleppe kohaselt alustavad lähinädalatel tööd kolm ekspertide töögruppi, mis arutavad kavandatava reformi kontekstis läbi kohaliku demokraatia, kohalike omavalitsuste ülesannete ja rahastamise ning ettevõtluse arendamise temaatika.

Lisaks tellitakse sõltumatutelt ekspertidelt analüüsid, mis käsitlevad KOV autonoomiat, reformi mõjusid majandusele jaregionaalarengule, asustuse, rahvastiku ja sotsiaalsfääri teenustele ja KOV võimekusele kaasa rääkida piirkonna ettevõtluse arengule. Nii töögruppidest kui analüüsidest saadud sisendi põhjal plaanib regionaalminister sügisel koostada reformi üldise kokkuleppe fikseeriva raamseaduse eelnõu.

Kohalike omavalitsuse arengu mõttekoja loomine on kokku lepitud valitsusliidu tegevusprogrammis. Mõttekoja tööd korraldabregionaalminister ning mõttekoja eesmärgiks on valdkonna ekspertidega läbi arutada omavalitsuskorralduse olulisemad sõlmpunktid. Mõttekotta kuuluvad teadlased, eksperdid, institutsioonide, omavalitsusliitude ja erakondade esindajad.