Kallid omavalitsusjuhid (Virumaa Teataja)

Kipub nii olema, et mida väiksem omavalitsus, seda rohkem raha kulub juhtimisele.
Enamasti ju palgad väga suured ei olegi, aga kui arvestada elanike arvu omavalitsuses, tundub mõni palk elaniku panust arvestades siiski liialt kõrge.

Vihula vallavanema Raivo Uukkivi töötasu oli majanduslike huvide deklaratsiooni andmetel eelmisel aastal 2000 eurot kuus.

Rahvastikuregistri andmetel oli 1. jaanuari seisuga Vihula vallas 1955 elanikku. Seega saab vallavanem iga vallaelaniku kohta 1,02 eurot kuus.

Seda on ju päris palju. Selle raha eest võib osta paki küpsiseid või pool pätsi leiba ja võtta soodushinnaga õlle veel lisaks.

Lääne-Virumaal teenivad linnapeadest ja vallavanematest Uukkivist suuremat palka vaid Rakvere linnapea Toomas Varek ja Vinni vallavanem Toomas Väinaste. Varek saab aga iga rakverlase kohta 0,15 eurot ning Väinaste iga Vinni valla elaniku kohta 0,41 eurot.

Niisiis on Lääne-Virumaal suhteliselt kõige kulukam vallavanemat ülal pidada Vihulal, teist-kolmandat kohta jagavad Rakke ja Viru-Nigula. Tegelikult on Rakke ja Viru-Nigula vallavanema ülalpidamiskuludega samas kandis ka Rägavere vallajuhi oma, kuid eelmisel aastal majandusnõunikust Rägavere vallavanemaks tõusnud Virgo Koppel majanduslike huvide deklaratsioonis enda ametipalka ei kajastanud.

Paraku tundub, et Vihula vallavanem talle makstavat suhteliselt head palka ei õigusta, sest raha liigub vallas vaid Võsule, näpuotsaga ka mujale, kuid mitu suurt küla, nagu näiteks Eisma, on sootuks kõrvale jäetud. Ja ega Võsulgi olukord kiita pole, sest rannas napib prügikaste ja riietuskabiine. Paradoksaalsel kombel kostab üha rohkem hääli, et Võsul ei ole võimalik sageli ka kõhtu täis süüa, sest söögikohtasid on vähe või neis, mis töötavad, ei leidu alati toitu.

Eks omavalitsusjuhtide palganumbrid ja nende suurus elaniku kohta kõnele ikka ja jälle vajadusest haldusreformi järele, mis aitaks ka need numbrid reaalsusega kooskõlla viia. Mõne toosi tuletikkude raha on kuus vahest igaüks nõus omavalitsusjuhi palgaks andma, aga paki küpsiste raha on siiski liiga palju ka väga võimeka juhi puhul.