Juhtkiri: Saarde näitab ette (Pärnu Postimees)

Pärnumaa Saarde vallast kasvab nii vastavalt varasematele kogemustele kui praegusele tegevusele üks Eestimaa edulisemaid kante, kus haldusreformi kavasid tõsiselt võetakse.

2005. aastal ühinesid Kilingi-Nõmme linn ning Saarde ja Tali vald. Nüüdseks on maakonna suurim vald end tõestanud ja vägagi mõistlik on sel aastal ettevalmistatava haldusreformi kava osas oma seisukoht kujundada ning seda võimaluste piires ellugi viima hakata.

Kui regionaalminister Siim Kiisleri eestvõttel sai reformi baasiks välja valitud tõmbekeskuste mudel, siis esimese hooga võis jääda mulje, et Pärnumaa ainuke arvestatav tõmbekeskus on Pärnu ja ülejäänud vallad peavadki sellega liituma. Õnneks see päris nii lihtne ei ole ja just Kilingi-Nõmme tõestab vastupidist.

Kilingi-Nõmme, nagu kirjutab tänane Pärnu Postimees, on üks neid tõmbekeskusi, mille mõju ületab Pärnu maakonna piire. Näiteks võib inimesele, kes Saarde kandi tegemistega kursis pole, tulla isegi üllatusena, et Kilingi-Nõmme on tugev tõmbekeskus Mõisakülale.

Saarde vallavolikogu hiljutine otsus moodustada ajutine komisjon ühinemisläbirääkimisteks naaberomavalitsustega on õigeaegne, sest pole välistatud, et ühel hetkel võidakse uute valdade piirid mujal valmis joonistada. Hea, kui kohapeal on eeltöö tehtud ja võimalikud variandid esialgu kas või mõtte tasandil läbi mängitud.

Kuidas läbirääkimised kulgevad, tasub pilku peal hoida selgi põhjusel, et arutluse alla tulevad liitumised, mis ületavad ühe maakonna piire, ja ega neist maakonnapiiridest nii kramplikult kinni hoida maksa.

Kardetavasti võib näiteks Lihula võtta osa Pärnumaast endale samamoodi kui Kilingi-Nõmme Viljandi maakonnalt. Pärnu Postimees soovitab kõigil Pärnumaa valdadel niisama tõsiselt haldusreformile mõelda, kui seda tehakse Saardes.

17.04.2013