Kultuurirahvas ei pelga plaanitavat saare suurvalda (Meie Maa)

Seoses ühendvalla loomisega kerkib paratamatult ka küsimus, et kui ühendvald, mis saab neist maal asuvatest kultuuriasutustest? Teisisõnu: kas ja kuidas Saaremaa valdade ühendamine puudutab vastavat valdkonda?
Aili Salong Taritu rahvamajast ei näinud ühtegi hästi argumenteeritud põhjust, miks peaks keegi tahtma ühendvalla tingimustes praegu toimivat rahvamajade võrgustikku lammutada. “Nagu ma olen aru saanud, plaanitakse haldusreformi ikka selleks, et kodanike elu oleks elamisväärsem võimalikult paljudes asumites, mitte ainult keskustes. Meie rahvamajad tegutsevad sama eesmärgi nimel,” sõnas ta.

Virge Varilepp Kärla vallast nõustus Aili seisukohaga ja lisas, et Saare maakonna rahvamajad töötavad päris hästi nii ühendvalla kui ka piirkonna mõttes. “Me teeme kõike koos kui vaja, ja peame alati silmas ka oma lähemat ümbrust,” märkis ta.

Aili Salong tõi välja ka selle, et ilmselt peavad rahvamajade töötajad praeguse olukorraga päris rahul olema – reformituuled on tabanud koole, meditsiiniasutusi, päästeteenistust jne. “Rahvamajasid küll ka, aga meie maakonnas suhteliselt leebelt,” lausus ta, “meie väikesed vallad on suhtunud meisse väga hästi ja tajuvad kulurea kõrval rahaga mittemõõdetavat käsu.” Krista Riik Tornimäe rahvamajast lootis eelkõnelenute kombel, et kui tekib üks suur vald, siis jäävad ka rahvamajad ja kultuurimajad. “Muidugi tekib nende ülalpidamisega probleeme – mida suurem maja. seda raskem,” nentis ta. “Kuid majal peab olema ka sisu – töötavad ringid, kindlad traditsioonid, peoõhtud, muud kultuuriüritused. Kui kool on jätkusuutlik vallas, siis on ka rahvamajas elu. Minule teeb muret see, et kui me ka leiame huvigrupi (kas tantsuring, näiteringjne), ei ole meil enam juhendajaid. Olemasolevatel juhendajatel on mitmeid ringe ja nad sõidavad ka päris pikki vahemaid.”

“Palju suudab siis suur vald kõike seda toetada,” küsis Krista Riik õigustatult. “Loodan siiski, et igasse piirkonda jääb aktiivne kultuurielu, sest kõik ei saaju hakata Kuressaares käima tantsimas, laulmas. Ei saaju ühte kogukonda ilma jätta kultuurilisest tegevusest, sest siiski on veel neid inimesi, kes tahavad midagi teha ja suure valla tekkimisel ei tohi seda lõhkuda.” Samas on ka siililegi selge, et kui koostatakse eelarveid ja sealt on vaja koomale tõmmata, tehakse seda ikka pehmetes valdkondades – kultuur, sotsiaaltöö. “Suure valla puhul võib sama juhtuda, võib mitte juhtuda,” arutles ta edasi, “oleneb inimestest, kes volikogus meie elu juhtima hakkavad. Kuna ise olen volikogus, siis tean, kui raske on eelarveid koostada. Kuid meie, kultuuriinimesed, mõtleme, et kui tuleb maha võtta, siis tuleb projekte kirjutada. Kas see on normaalne?”

Salme kultuurijuht Maire Sillavee ei olnud samuti liiga optimistlik. “Mina küll kardan, et kui lõhutakse toimiv süsteem, siis asi igal juhul kannatab, on ju neid suure hurraaga tehtud reforme juba nähtud ka,” sõnas ta. Tema isa öelnud ikka: “Mida rohkem koeri koos, seda vedelam lake…” Ning juhul kui kogu kultuur (ka algusega “rahva”) koondatakse ühte keskusesse, siis ei hakka ka kohalik rahvas kuskile kaugemale taidlemas käima… pigem jääb koju teleka ette. “Kui on vallamaja käeulatuses nõu ja abiga, siis on kultuurimaja seljatagune kindel, aga kui iga pisemat asja peab Kuressaarega kooskõlastama… tänan, ei,” oli Maire seisukoht.

Aga et mitte rõhutada minoorseid alatoone, siis lõpetaksin usutluse Krista Riigi ilusa mõttega. “Meie maakonna suur pluss on see, et kõik kultuuritöötajad on üks väga kokkuhoidev meeskond koos Krista (Lember – toim) ja Valvega (Heiberg – toim),” sõnas ta. “Tänu sellele ühtekuuluvustundele oleme suutnud säilitada palju ühiseid traditsioone (žanripäevad jne), loonud uusi – seega kõik toimib. Kas üks suur vald siis saab seda lõhkuda – ma ei usu. Olen ikka positiivselt meelestatud, kui peaks see suur tulema, siis see suur ei tohi kultuuri aaremaadel alla neelata.”

Kas ja kuidas kõik olema saab, pole teada. Isegi juhul, kui on olemas strateegia, pole ikkagi teada, kuidas ja kas see toimima hakkab. Käsutades veelkord Maire Sillavee isa ütlust – mida rohkem koeri koos, seda vedelam lake…

Ene Kallas

19.04.2013