Liituda võivad pooled Järvamaa omavalitsused (Järva Teataja)

Järva-Jaani vallavolikogu teeb täna Albu, Ambla, Kareda, Koeru ja Roosna-Alliku vallale ettepaneku alustada läbirääkimisi ühise omavalitsuse loomiseks.
Järva-Jaani vallavolikogu esimees Margus Vaas usub, et istungil on liitumise alustamise poolt kõik volinikud, sest seni pole keegi ettepaneku tegemisele vastu rääkinud.

Vaasi selgitusel ootasid järvajaanilased siiani, et ühinemise teemat veab Paide linn, aga kui pool aastat tagasi tuli Paide linnavolikogu toonaselt esimehelt Kersti Sarapuult loobumiskiri, tuli endal aktiivsemalt tegutsema hakata.

Liitumisettepanekuid on vallad teinud ennegi, aga kui Lõuna-Järvamaa välja arvata, pole neist asja saanud. Seekord jätkub Vaasil optimismi uskuda ka tegudesse. «See piirkond pole varem ühinemisplaane pidanud, kuid oleme väga sarnased, kõik väikesed maavallad,» lausus ta.

Kui need kuus omavalitsust panevad leivad ühte kappi ning sama sammu võtavad ette ka Paide linn ja vald ning Väätsa, Koigi ja Imavere vald, jääb Vaasi selgitusel Järvamaale koos Türi vallaga kolm omavalitsust.

Vaasi teada on Järva-Jaani vallavanem Arto Saar vestelnud kõigi viie omavalitsuse juhtidega ja keegi pole ühinemisele vastu seisnud.

Vaas ei pidanud õigeks arutleda ühinemise üle neli aastat kuni uute kohalike omavalitsuste valimisteni. Kui vallad soovivad liituda, siis teevad nad selle teoks varem. Nii tulebki Järva-Jaani vald ühinemisettepanekuga välja vahetult enne valimisi ja Vaas loodab, et sellest kujuneb kuues omavalitsuses valimisi läbiv teema.

Kui sageli peljatakse, et valdade ühinemise järel tuleb kulude kokkuhoiuks koole sulgeda, siis Vaas on seda meelt, et üheskoos on võimekust oma haridusvõrgu eest paremini seista.

Kui mõni omavalitsus põlgab ühinemise ära, siis Vaasi ütlust mööda see ettevõtmisele kriipsu peale ei tõmba, sest kuue valla asemel võib liitujaid olla ka vähem.

Koeru vallavolikogu tegi mai lõpul Kareda vallale ettepaneku hakata arutama kahe valla liitumist. Kareda vallavolikogu vastas ettepanekule jaatavalt.