Väikevaldadele läheb vallavanem kalliks maksma (Järva Teataja)

Tiit ReinbergKui Käreda vallavanem teenib iga vallaelaniku pealt kuus poolteist eurot, siis Türil kulub elanikel vallavanema palgaks kuus üksnes 18 senti.
Järvamaa omavalitsusjuhtide palgavõrdluse tabel näitab, et suurim teenistus, 1892 eurot, on Türi vallavanemal Pipi-Liis Siemannil. Teisel köhal on 1810 euroga Albu vallavanem Kalju Kertsmik ja kolmandal Paide linnapea Kaido Ivask 1743 euroga. Kõige väiksem sissetulek on Käreda vallavanemal Kulno Kleinil ja Imavere vallavanemal Jüri Ellramil, kelle kuupalk on natuke üle tuhande euro.Välja arvatud paar erandit, kehtib vallavanemate palgaedetabelis reegel, et mida suurem omavalitsus, seda suurem on ka juhi töötasu.

Kui jagada vallavanema palk kohalike elanike arvuga ja vaadata, palju kulub iga elaniku kohta selleks raha, pöördub tabel aga pea peale.

Kõige vähem läheb vallavanema ülalpidamine maksma Türi valla elanikele – 18 senti kuus iga inimese kohta. Paides on see summa 20 senti.

Teistes omavalitsustes tuleb vallavanema palgaks inimestel juba kordades rohkem raha ohverdada.

Maakonna väikseimas vallas, Karedal, kulub selleks Türiga võrreldes koguni seitse korda rohkem raha ehk 1,54 eurot iga elaniku kohta.

Albu vallavolikogu esimees Jüri Kommusaar ütles, et vallavanema töötasu küsimus on volikogus arutlusel kord aastas ja suurt kõneainet pole see kunagi pakkunud. «Eks seda palka võib jagada elanike arvu või ruutkilomeetritega, kuid meie pole seda teinud,» sõnas ta. Kommusaar selgitas, et kui valla majanduslik seis võimaldab, siis töötajate palk tõuseb ning seda ka vallavanemal. Masu ajal, kui raha nappis, tuli ka vallavanemal väiksema sissetulekuga leppida.

Eesti omavalitsusjuhtidest kõige suurem sissetulek on Pärnu linnapeal Toomas Kivimäel -3451,2 eurot kuus. Talle järgnevad Tallinna linnapea Edgar Savisaar (3286 eurot) ja Viimsi vallavanem Haldo Oravas (3260 eurot).

PALK

Iga vallaelaniku panus omavalitsusjuhi palka (eurodes):

Türi vallavanem Pipi-Liis Siemann 0,18 Paide linnapea Kaido Ivask 0,20 Ambla vallavanem Rait Pihelgas 0,61 Koeru vallavanem Triin Pobbol 0,61 Järva-Jaani vallavanem Arto Saar 0,87 Paide vallavanem Veljo Tammik 0,99 Imavere vallavanem Jüri Ellram 1,12 Roosna-Alliku vallavanem Peeter Saldre 1,12 Väätsa vallavanem Jarno Laur 1,15 Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg 1,21 Albu vallavanem Kalju Kertsmik 1,4 Kareda vallavanem Kulno Klein 1,54