Tõmbekeskused paigas (Maaleht)

Sulev Oll

Vali milline tõmbekeskus tahes, aga ühinemine peab 2017. aastaks ühinetud saama, kõlab Eesti haldusreformi uus tees.
21. august võidakse kujutada kuldsete tähtedega Eesti haldusreformi ajalukku. Nimelt avalikustati siis nimekiri nendest tõmbekeskustest, millega ühinemiste vahel on omavalitsustel valida.

Kui kõik läheb regionaalminister Siim Kiisleri plaani kohaselt, on järgmiste kohalike omavalitsuste volikogude valimistega 2017. aastal kauaoodatud haldusreform tehtud.

Juba sügisel võib valmida raamseadus, et valitsus saaks selle Riigikogule esitada. See määraks vaid kõige tähtsama: kuidas ja mis ajaks ühineda. Seadusesse kuuluks, näiteks lisana, ka tõmbekeskuste vastvalminud nimekiri.

Kokku kuulub Eesti omavalitsuste loetellu kuni 60 linnavalda, neist kümmekond Harjumaalt ning poolsada ülejäänud 14 maakonnast.

Küsimus tekitas vastuseisu Nimekiri sai valmis nii: kõigepealt tulid kokku maakondlikud omavalitsuste liidud, tegid otsused ja saatsid need maavanemale. Maavanemad tegid oma korrektiivid ning läkitasid tulemuse regionaalministrile.

Arutelud omavalitsusliitudes kulgesid väga erinevalt, mõnes ei meeldinud isegi küsimus ise, rääkimata vastustest. Seega tuli otsus teha maavanematel.

Esimesena saadi asjaga valmis Valgamaal, kus keskustena nähakse Valgat, Tõrvat ja Otepääd. Viimasena selguvad keskused Harjumaal, kus käimas asjakohane uuring.

/—/