Ansip: ühtki omavalitsust ei sunnita liituma (ERR)

Peaminister ja Reformierakonna esimees Andrus Ansip välistas võimaluse, et tõmbekeskustel põhinev haldusreform tooks kaasaomavalitsuste sundliitmise.

“Teatavasti liberaalidena reformierakondlased toetavad vabatahtlikku liitumist. Me kindlasti ei ole valmis toetama kohalike omavalitsuste sunniviisilist liitmist,” kinnitas Ansip riigikogu infotunnis.

“Sel ajal, kui räägitakse väga palju demokraatia murenemisest, ei ole minu meelest üleüldse kohanegi rääkida, et kohalikeomavalitsuste iseotsustamise õigus tuleks kaotada, ja keegi, kes on kõrgemal, targem, näeb kaugemale, võiks kohalike omavalitsuste eest hakata otsuseid langetama nende liitumise või liitumata jätmise osas,” lisas ta.

Parlamendisaadik Tarmo Tamm (KE) soovis seepeale peaministrilt teada, miks regionaalminister Siim Kiisler üldse reformi kavandamisega tegeleb, kui see Reformierakonna toetust kunagi ei saa.

Ansip vastas, et tema pole tõmbekeskuste reformi kavast nii aru saanud, et ainus liitumise alus oleks sunniviisiline liitmine.

“Juba praegu kohalikud omavalitsused peavad läbirääkimisi. Meil on kohalikke omavalitsusi, kes on vabatahtlikult juba praeguseks liitunud. Ma usun, et see protsess jätkub ka tulevikus,” lausus peaminister.