Omavalitsuste reformiga alustatakse otsast peale (Saarte Hääl)

Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide eile alla kirjutatud koalitsioonilepe näeb ette, et 2015. aastaks töötatakse välja omavalitsusreformi kava.

Riigikogu maaelukomisjoni sotsist esimees Kalvi Kõva ütles Saarte Häälele, et uuel koalitsioonil on selge tahe halduskorraldust muuta.

Uue koalitsiooni plaan tähendab seda, et juba ministeeriumide vahelisele kooskõlastusringile saadetud senise regionaalministri Siim-Valmar Kiisleri reformikava lastakse n-ö veega alla.

Eile riigikogu esimeheks valitud sotsiaaldemokraat Eiki Nestor ütles Eesti Päevalehele, et Kiisleri reform tegeles vaid valdade piiride muutmisega. Uue koalitsiooni soov on läheneda asjale sisuliselt.

Selleks peaks järgmiseks aastaks selgeks saama, millisel omavalitsustasandil milliseid ülesandeid täidetakse ja milliseks kujuneks nende ülesannete rahastamine. Koalitsioonilepe viitab ka sellele, et soovitakse tugevdada kohalike omavalitsusliitude rolli.

Praegu veel peaministrikandidaat Taavi Rõivas on öelnud, et omavalitsustes tuleb parandada teenuste sisulist kättesaadavust ja kvaliteeti.

Uues valitsuses ei ole ka ette nähtud regionaalministri kohta. Kalvi Kõva sõnul peavad selle suunaga tegelema kõik ministrid. “Näiteks hakkavad sotsiaalminister ja põllumajandusminister senisest märksa enam pühenduma regionaalpoliitikale ja regionaalprobleemide lahendamisele,” selgitas Kõva.

Kaarma, Kärla ja Lümanda valla praeguseid ühinemisläbirääkimisi uue koalitsiooni plaanid ei muuda. Läbirääkimiste konsultandina osalev Reformierakonna Saaremaa piirkonna juht Koit Kelder ütles eile, et selline vabatahtlik tegevus on just see, mida Reformierakond on alati pooldanud.

“Kohalike teenuste kvaliteedi sisuline paranemine ongi üks ühinemiskõneluste peamisi eesmärke,” ütles Kelder läbirääkimiste kohta, mille algatasid reformierakondlaste juhitavad Kaarma ja Kärla vald.