Soome otsib võimalusi omavalitsuste olukorra parandamiseks (ERR)

28.04.2013

Vahur Lauri

Soomes suvel jõustuva seaduse kohaselt peavad kõik vallad, kus elab vähem kui 20 tuhat elanikku, naabritega ühinema, vastasel juhul ühendab nad riik. Soome omavalitsustel on Põhjamaades kõige rohkem voli ja parim teenuste süsteem, kuid nüüd on soomlased jõudnud küsimuse ette – kuidas seda tulevikus ülal pidada?

Tammisaari meenutab Haapsalut. Sinna ehitati esimesi raudteeliine Soomes – Hangos asuvasse tsaariaegsesse sõjaväebaasi. Rong sõidab seal siiani. Jaamahoone on omavalitsus ära ostnud ning sinna ehitatakse kohvikut, piirdeaed on valmistatud ühes kohalikest ettevõtetest. Kohalik tööstus pakub tööd umbes pooltele tammisaarlastele, vahendas “Aktuaalne kaamera. Nädal”.

Timo Puumalainenen on pensionil ja lööb sotsiaaldemokraadina kaasa kohalikus poliitikas. Viis aastat tagasi ühendati Tammisaari, Karja ja Fiskars Raasepori linnaks, kus elab nüüd kokku 29 tuhat inimest. Linnavalitsuses töötab 1800 inimest. Puumalainen ütles, et liitumine pole suuri muudatusi kaasa toonud, kuid elu on kallinenud.

“Midagi dramaatilist pole juhtunud, kuid elukallidus on tõusnud. Maksud ja teenuste hinnad on tõusnud,” tõdes ta.

Soomes korraldavad omavalitsused kogu kohalikku elu ning kasseerivad lõviosa elanike maksudest.

“Omavalitsused korraldavad kõik põhiteenused ja korjavad elanikelt maksud. Soomlased maksavad aastas 15 miljardit eurot kohalikke makse ja riigimakse 5 miljardit,” selgitas Soome avaliku halduse ja kohaliku omavalitsuse minister Henna Virkkunen.

Kus on tööd, seal on rohkem rahvast ja maksud madalamad. Seal, kust inimesed on ära läinud, tõstab omavalitsus makse. Tulemus on see, et pensionäride, vaesemate ja töötute suure osakaaluga omavalitsused maksavad rohkem. Vahe maakonniti on kuni 5%.

“See on jõukuse küsimus. Kui on raha veidi rohkem ja inimene jõukam, siis ei tundu kallis olevat. Pensionäri, vähese sissetulekuga või töötu inimese jaoks on maksud liiga kõrged.

Minu hinnangul nende elu, kelle sissetulek jääb alla 1500 euro, on raske,” rääkis Timo Puumalainen.

Tammisaarist pärit Rootsi Rahvapartei saadik Eduskunnas Thomas Blomqvist ütles, et tänu omavalitsuste suurele volile oma asju korraldada on Soomes teenused kõikjal kättesaadavad. Samas hakkab süsteem vaikselt üle jõu käima.

“Soomes on oodata suuri muutusi. Omavalitsusreformiga üritame lahendada kohalike teenuste rahastamise probleemi. Soomes on üsna hea põhiteenuste võrk, aga paljud omavalitsused on kimpus teenuste rahastamisega. Omavalitsused on võlgades ja peavad makse tõstma,” selgitas Blomqvist.

Kohalike jaoks on kõige tähtsam, et teenused säiliks. Elanikkond vananeb – üle 75aastased moodustavad Tammisaares elanikest veerandi. Kohalik tervisekeskus moodustab terve linnaku, olemas on polikliinik, hambaarstikeskus, viinaravi ja psühhiaatria ning haigla, mida on kavas veelgi laiendada.

Linnas on kaks kooli. Jalgrattahunnik ühe kooli ees annab lootust, et võrsumas on tulevasi maksumaksjaid – juhul kui nad suureks saades sinna jäävad. Kooli lähedale on eraldatud 40 uut krunti noortele peredele. Et kool säiliks, tuleb noori kohale meelitada.

Puumalainen arvab, et teenused peavadki kallid olema, sest odav teenus ei olegi teenus. See raha aga tuleb laenudest ningomavalitsuste ühendamisega ühendatakse ka võlakoormad.

“Omavalitsuste liitmisel, kui ühendati Tammisaari ja Põhi Raaseporiks, siis me pärisime juba 24 miljonit eurot võlgu. Seda on õnnestunud mõnevõrra vähendada. Ikka on meie netovõlg 18 miljonit,” ütles Puumalainen. See teeb sealkandis 3000 eurot võlgu elaniku kohta.

Soome otsib väljapääsu, kuidas säilitada teenused ja mitte vaeseks jääda. Blomqvisti arvates ei piisa ainult valdade ühendamisest. Tuleb rohkem raha teenida.

“Ise arvan, et ka tööpoliitikat tuleb uuendada nii, et inimesed käiksid kõrgema eani tööl,” märkis Blomqvist.

See on üks võimalus. Minister ütles aga, et järgmised 20 aastat vaevleb Soome tööealiste inimeste puuduses ning tööjõudu tuleb väljast sisse tuua.

“Meil on Soomes tarvis üsna palju sisserändajaid lähiaastatel. Helsingisse ja selle ümbrusse ootame vähemalt paarkümmend tuhat sisserändajat järgnevatel aastatel,” ütles Henna Virkkunen.

Tammisaares on hiline kevad ning jahisadam on tühi. Suvi viib sinna tavaliselt külalisi naabermaadest ja lähiaastad lisavad ilmselt veel kosilasi naabervaldade näol ja võib-olla suuremaid makse.

Toimetas Merili Nael